COMING SOON

Post Widget 2

Extreme transformation: more modern and ecological

Extreme transformation: more modern and ecological

After living in their little bungalow for three years, located in the center of Ottawa, Jackie and Brian decided to realize their dream: to live in a very modern home with green technologies.

“Rather than looking for another house, we preferred to renovate ours, because it is very well located and we love our neighborhood,” says Jackie.

Built in the 1950s, the small property also needed to be enlarged because the couple wanted to start a family. Today he has two children and plans to have more.

From the 50s to today

The couple called on the architects of the Montreal agency Laroche and Gagné to design and carry out the work.

They have adopted an environmental approach while favoring a contemporary invoice for the entire building. “We have preserved the foundations and the ground floor, both in good condition,” explains Maxime Gagné, associate architect. However, we removed the exterior walls and dismantled the roof structure. ”

Among the many ecological solutions used, there are high performance insulation, triple glazed windows, natural ventilation, installation of solar panels, as well as the integration of passive solar energy principles.

As for the shape and the covering of the house, the designers created a happy contrast between the acrylic plaster, an economic facing, and the roasted wood which lines the hollowed out areas, like the main entrance.

Light and well-being

Today, the owners take full advantage of their new contemporary and ecological two-storey house, called Résidence Bristol.

“I am at home with my two children (one is two years old, the other is six months old) and I feel very good there, because natural light is flowing. And like my children, I also appreciate the comfort of the radiant floors, ”says Jackie.

How?

The cost of the work on this metamorphosis reached approximately $ 250 per square foot, including taxes, but excluding furniture, appliances and architects’ fees.

The transformation in four acts

Here are some of the strategies chosen by the Laroche et Gagné agency:

1. Solar thermal modules have been installed on the south and west facades of the property. The latter participate in the heating of domestic water and that of radiant floors (hydronic heating).

2. Photovoltaic modules on the roof provide the energy needed to light the house.

3. A floor has been added, as well as an extension on the roof of the latter. A sort of “refuge”, this additional space reserved for parents (office) opens onto a terrace.

4. An alternation of white and wood characterizes the interior layout and the exterior cladding. A link is thus created. Outside, the plaster of white acrylic coexists with the roasted wood, while in the living rooms, the walnut is next to the gypsum and the white quartz.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts x